• News
  • Powiat
  • Położenie
  • Starosta i Zarząd Powiatu
  • Starosta Inowrocławski
  • Historia
  • Symbole
  • Zakres działalności
  • Drogi powiatowe
  • Projekty rządowe
  • Projekty europejskie
  • Dostępne konkursy/programy
  • Rada powiatu
  • Skład Rady Powiatu
  • Komisje
  • Sesje
  • Transmisje video z sesji
  • Młodzieżowa Rada Powiatu
  • Protokoły
  • Gminy
  • Gmina Janikowo
  • Gmina Dąbrowa Biskupia
  • Gmina Gniewkowo
  • Gmina Kruszwica
  • Gmina Inowrocław
  • Gmina Pakość
  • Gmina Rojewo
  • Gmina Miasto Inowrocław
  • Gmina Złotniki Kujawskie
  • Ciekawy Powiat
  • Dawny Powiat Inowrocławski
  • Piękny Powiat Inowrocławski
  • Turystyczny Powiat Inowrocławski
  • Powiatowe Muzeum
  • Oddział Powiatowego Muzeum – Dom Rodziny Jana Kasprowicza
  • Kontakt
  • Dane teleadresowe
  • Wydziały
  • Wydarzenia 2024
  • Styczeń
  • Luty
  • Marzec
  • Kwiecień
  • Maj
  • Czerwiec
  • Lipiec
  • Sierpień
  • Wrzesień
  • październik
  • listopad
  • ROK GENERAŁA SIKORSKIEGO
  • Aktualności
  • Z życia Generała
  • Galerie
  • Listy lotniczego korespondenta
  • Konkursy
  • Dokumenty
  • Dwór w Parchaniu
  • Filmy
  • Zdrowie
  • Senior
  • Zdrowie
  • Kultura i rozrywka
  • Edukacja i rozwój osobisty
  • Zainteresowania i pasje
  • Prawo i finanse
  • Aktywność fizyczna
  • Podróże
  • Technologia i nowe media
  • Relacje i społeczność
  • instrumenty wsparcia
  • Konkursy
  • Harmonogram Akademii Seniora
  • Rada Seniorów
  • 

    15.06 - O sztuce pisania i gotowania

    dział: / dodano: 02 - 06 - 2023

    Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czym zachwycał się Charles Dickens, a co uwielbiał Ernest Hemingway? Na te pytania postara się odpowiedzieć gość kolejnego spotkania autorskiego w ramach projektu „Biblioteka od kuchni” - pisarz, dziennikarz i historyk - Łukasz Modelski.    

    Od lat prowadzi audycję "Droga przez mąkę" emitowaną w Programie Drugim Polskiego Radia, gdzie z gośćmi omawia wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Jak sam o sobie mówi lubi jeść i pić, w dodatku czyni to zawodowo.      

    Prowadził program o tematyce kulinarno-historycznej pt. „W kotle historii”. Cykl łączył wydarzenia historyczne i przybliżał tajniki dawnej kuchni. Zapisem wybranych 50 audycji jest książka pt. „Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek”, ponadto Łukasz Modelski jest autorem m.in. „Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu”, „Małej historii kuchni. Dzieje się je” i „Dziewczyn wojennych”. Podczas spotkania porozmawiamy także o tym jak przygotować program telewizyjny bądź radiowy od… kuchni.   

    Na wydarzenie zapraszamy 15 czerwca na godzinę 18:00 do Saloniku Literacko-Artystycznego przy ulicy J. Kilińskiego 16. Bezpłatne wejściówki będą dostępne od 7 czerwca 2023 r. w Wypożyczalni dla Dorosłych przy ul. J. Kilińskiego 16.