15.06 - O sztuce pisania i gotowania
dział: / dodano: 02 - 06 - 2023
Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian
Barnes? Czym zachwycał się Charles Dickens, a co uwielbiał Ernest
Hemingway? Na te pytania postara się odpowiedzieć gość kolejnego spotkania
autorskiego w ramach projektu „Biblioteka od kuchni” - pisarz, dziennikarz i
historyk - Łukasz Modelski.
Od lat prowadzi audycję "Droga przez
mąkę" emitowaną w Programie Drugim Polskiego Radia, gdzie z gośćmi omawia
wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Jak sam o sobie mówi lubi
jeść i pić, w dodatku czyni to zawodowo.
Prowadził
program o tematyce kulinarno-historycznej pt. „W kotle historii”. Cykl łączył
wydarzenia historyczne i przybliżał tajniki dawnej kuchni. Zapisem wybranych 50
audycji jest książka pt. „Droga
przez mąkę, czyli literatura dla kucharek”, ponadto Łukasz
Modelski jest autorem m.in. „Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu”, „Małej
historii kuchni. Dzieje się je” i „Dziewczyn wojennych”. Podczas
spotkania porozmawiamy także o tym jak przygotować program telewizyjny bądź
radiowy od… kuchni.
Na
wydarzenie zapraszamy 15 czerwca na godzinę 18:00 do Saloniku
Literacko-Artystycznego przy ulicy J. Kilińskiego 16. Bezpłatne
wejściówki będą dostępne od 7 czerwca 2023 r. w Wypożyczalni dla Dorosłych przy
ul. J. Kilińskiego 16.