Zajęcia unijne w Kościelcu
dział: Edukacja / dodano: 03 - 03 - 2023
W lutym w Zespole Szkół im.Jana Pawła II w Kościelcu odbyły się kolejne zajęcia w ramach projektu „Twoja Wiedza - Twoja Przyszłość IV”.
Młodzież Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych poszerzała swoją wiedzę i umiejętności z zakresu „Slow Food - Kuchnia naszych babć”, „Dietetyka sportowa” oraz „Warsztaty zielarskie - cuda natury”. Podczas zajęć slow food powrócono do tradycyjnych receptur i metod wykonując dorsza z czosnkiem niedźwiedzim na parze, karpia w salsie warzywnej, pstrąga pieczonego z cytrusami, łososia grillowanego, fileta w cieście naleśnikowym, śledzia w śmietanie z ziemniakami w mundurkach.
Zajęcia z dietetyki sportowej dotyczyły tym razem diet podczas wysiłku wytrzymałościowego. Analizowano jadłospisy, tworzono zapotrzebowania na składniki oraz układano prawidłowe diety zgodne z wytycznymi żywieniowymi dla sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe.
Natomiast na zajęciach z zielarstwa młodzież miała okazję wypiekać pieczywo z ziołami, sporządzać zakąski z różnego rodzaju mięs i owoców morza, sery, syropy owocowe oraz desery. Wszystko zdrowe, pyszne i pachnące ziołami.
Beneficjentem projektu „Twoja Wiedza - Twoja Przyszłość IV” jest Powiat Inowrocławski, który jest organem prowadzącym szkołę.