• News
  • Powiat
  • Położenie
  • Starosta i Zarząd Powiatu
  • Starosta Inowrocławski
  • Historia
  • Symbole
  • Zakres działalności
  • Drogi powiatowe
  • Projekty rządowe
  • Projekty europejskie
  • Dostępne konkursy/programy
  • Rada powiatu
  • Skład Rady Powiatu
  • Komisje
  • Sesje
  • Transmisje video z sesji
  • Młodzieżowa Rada Powiatu
  • Protokoły
  • Gminy
  • Gmina Janikowo
  • Gmina Dąbrowa Biskupia
  • Gmina Gniewkowo
  • Gmina Kruszwica
  • Gmina Inowrocław
  • Gmina Pakość
  • Gmina Rojewo
  • Gmina Miasto Inowrocław
  • Gmina Złotniki Kujawskie
  • Ciekawy Powiat
  • Dawny Powiat Inowrocławski
  • Piękny Powiat Inowrocławski
  • Turystyczny Powiat Inowrocławski
  • Powiatowe Muzeum
  • Oddział Powiatowego Muzeum – Dom Rodziny Jana Kasprowicza
  • Kontakt
  • Dane teleadresowe
  • Wydziały
  • Wydarzenia 2024
  • Styczeń
  • Luty
  • Marzec
  • Kwiecień
  • Maj
  • Czerwiec
  • Lipiec
  • Sierpień
  • Wrzesień
  • październik
  • listopad
  • ROK GENERAŁA SIKORSKIEGO
  • Aktualności
  • Z życia Generała
  • Galerie
  • Listy lotniczego korespondenta
  • Konkursy
  • Dokumenty
  • Dwór w Parchaniu
  • Filmy
  • Zdrowie
  • Senior
  • Zdrowie
  • Kultura i rozrywka
  • Edukacja i rozwój osobisty
  • Zainteresowania i pasje
  • Prawo i finanse
  • Aktywność fizyczna
  • Podróże
  • Technologia i nowe media
  • Relacje i społeczność
  • instrumenty wsparcia
  • Konkursy
  • Harmonogram Akademii Seniora
  • 

    Zajęcia unijne w Kościelcu

    dział: Edukacja / dodano: 03 - 03 - 2023

    W lutym w Zespole Szkół im.Jana Pawła II w Kościelcu odbyły się kolejne zajęcia w ramach projektu „Twoja Wiedza - Twoja Przyszłość IV”. 

    Młodzież Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych poszerzała swoją wiedzę i umiejętności z zakresu „Slow Food - Kuchnia naszych babć”, „Dietetyka sportowa” oraz „Warsztaty zielarskie - cuda natury”. Podczas zajęć slow food powrócono do tradycyjnych receptur i metod wykonując dorsza z czosnkiem niedźwiedzim na parze, karpia w salsie warzywnej, pstrąga pieczonego z cytrusami, łososia grillowanego, fileta w cieście naleśnikowym, śledzia w śmietanie z ziemniakami w mundurkach.

    Zajęcia z dietetyki sportowej dotyczyły tym razem diet podczas wysiłku wytrzymałościowego. Analizowano jadłospisy, tworzono zapotrzebowania na składniki oraz układano prawidłowe diety zgodne z wytycznymi żywieniowymi dla sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe.

    Natomiast na zajęciach z zielarstwa młodzież miała okazję wypiekać pieczywo z ziołami, sporządzać zakąski z różnego rodzaju mięs i owoców morza, sery, syropy owocowe oraz desery. Wszystko zdrowe, pyszne i pachnące ziołami.

    Beneficjentem projektu „Twoja Wiedza - Twoja Przyszłość IV” jest Powiat Inowrocławski, który jest organem prowadzącym szkołę.