Z Gastronomika na Sycylię
dział: Edukacja / dodano: 10 - 11 - 2021
Uczniowie Zespołu
Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Inowrocławiu, czyli popularnego „Gastronomika”
odbywali praktyki w Barcellona Pozzo di Gotto i Milazzo na Sycylii.
Projekt „Staże we
Włoszech - nasza przyszłość jest w naszych rękach” jest realizowany i
całkowicie finansowany z Programu Erasmus+.
W jego ramach w trakcie
obecnego roku szkolnego czterdziestu uczniów odbędzie 4-tygodniowe praktyki
zawodowe na Sycylii. Niedawno wyjechała pierwsza grupa 20 osób, a druga
wyjedzie na przełomie maja i czerwca przyszłego roku.
Uczestnicy programu
to młodzież kształcąca się w zawodach: technik hotelarz, technik żywienia i
usług gastronomicznych, technik kelner, a także tegoroczni absolwenci tych
kierunków.
- Otrzymają
certyfikaty ukończenia praktyk w języku angielskim oraz dokument Europass
Mobilność, co zwiększy ich szanse na rynku pracy – ocenia kadra pedagogiczna Zespołu
Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.
W trakcie praktyk
zawodowych odbywanych w różnego rodzaju restauracjach i hotelach, młodzież ma
możliwość rozwijania swoich umiejętności językowych i zawodowych, a także
zdobycia wiedzy na temat kultury Sycylii i jej mieszkańców.
Organem
prowadzącym szkołę jest Powiat Inowrocławski.
Artykuł ukazał się w
Tygodniku Informacyjnym Powiatu, Miast i Gmin 5 listopada 2021 r.