Wielkie powiatowe święto dożynkowe
dział: Turystyka i przyroda / dodano: 09 - 09 - 2021
Niektórzy
wspominali, że takiej wspaniałej uroczystości nie pamiętają od lat. Powiatowa
Msza Święta Dożynkowa, która odbyła się w Inowrocławiu stała się wielkim
świętem rolników oraz hołdem dla ich pracy.
Kościół
Zwiastowania Najświętszej Maryi Pannie został specjalnie udekorowany, a sama
uroczystość rozpoczęła się od wejścia pocztów sztandarowych oraz wprowadzenia
wieńca dożynkowego i bochna chleba – symbolu rolniczego trudu.
Niedzielną mszę
dla kilkuset wiernych odprawił ks. prałat Leszek Kaczmarek wraz z o. Kamilem Paczkowskim, gwardianem w kościele
pw. św. Bonawentury w Pakości.
- Musimy pamiętać
o wielkiej roli jaką w naszym życiu odgrywają rolnicy. Nie wszyscy zdajemy
sobie sprawę w tych marketowych czasach, że to dzięki nim mamy co jeść – mówił podczas kazania ks. prałat Leszek Kaczmarek.
Starosta
Inowrocławski Wiesława Pawłowska podkreślała w kończącym uroczystość
przemówieniu znaczenie rolnictwa dla regionu oraz dziękowała wszystkim, którzy
przyczyniają się do tego, że możemy codziennie jeść chleb.
- Wszystkie dobra,
które dostarcza nam Matka Ziemia są dzięki ciężkiej pracy tych ludzi, którzy
nie tylko trudem swych rąk, ale także miłością do ziemi dają nam pokarm – powiedziała
Wiesława Pawłowska.
W uroczystości
wzięli udział członkowie Zarządu Powiatu Inowrocławskiego, radni powiatowi,
burmistrzowie i wójtowie gmin powiatu, przedstawiciele wielu szkół i
organizacji oraz stowarzyszeń.
Oprawę artystyczną
zapewniło Towarzystwo Śpiewu Halka i Orkiestra Dęta Inowrocławskich Kopalń Soli
Solino SA prowadzona przez jego kierownika Zbigniewa Raczkowskiego.
Przy okazji święta
plonów warto podać garść danych statystycznych dotyczących rolnictwa w Powiecie
Inowrocławskim.
Użytki rolne
stanowią powierzchnię 104590 ha, w tym grunty orne zajmują powierzchnię 84708
ha, co stanowi blisko 81% użytków rolnych, użytki zielone (łąki i pastwiska)
zajmują powierzchnię 9235 ha (8,83%), sady - 583 ha gruntów (0,56%), a
pozostałe grunty rolne - 10064 ha (9,6%).
Powiat
Inowrocławski jest terenem rolniczym ze znaczną przewagą gruntów dobrych.
Jakość gleb w powiecie jest bardzo istotnym czynnikiem dla rozwoju rolnictwa,
warunkującym wysokość i jakość uzyskiwanych plonów.
W strukturze
zasiewów przeważają zboża, które stanowią około 60% powierzchni zasiewów, w
tym: pszenica 21372 ha, jęczmień 4768 ha, pszenżyto 2635 ha, a żyto 1730 ha.
Buraki cukrowe uprawiane są na powierzchni 6509 ha, ziemniaki 1988 ha, a cykoria 557 ha. Rzepak uprawiany
jest na powierzchni 4485 ha.
W ostatnich
latach znacznie zwiększyła się uprawa kukurydzy, której powierzchnia wynosi 20239 ha. Spory udział w uprawach mają
również warzywa, w tym: cebula 3618 ha, groch
1684 ha, marchew 1179 ha, fasola 1317
ha i brokuł 533 ha.
Duża
powierzchnia pszenicy i buraków cukrowych w strukturze upraw świadczy o dobrej
jakości gleb w Powiecie Inowrocławskim. Powierzchnia uprawy żyta, które siane
jest na gruntach piaszczystych stanowi tylko 1730 ha.
Artykuł ukazał się
w Tygodniku Informacyjnym Powiatu, Miast i Gmin 10 września 2021 r.