Uczniowie Gastronomika na Sycylii
dział: Edukacja / dodano: 27 - 10 - 2021
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Inowrocławiu, czyli popularnego „Gastronomika” odbywają praktyki w Barcellona Pozzo di Gotto i Milazzo na Sycylii.
Projekt „Staże we Włoszech – nasza przyszłość jest w naszych rękach” jest realizowany i całkowicie finansowany z Programu Erasmus+.
W jego ramach w trakcie roku szkolnego 2021/2022 40 uczniów odbędzie 4-tygodniowe praktyki zawodowe na Sycylii. Obecnie wyjechała pierwsza grupa 20 osób, a druga wyjedzie na przełomie maja i czerwca 2022 r.
Uczestnicy programu młodzież kształcąca się w zawodach: technik hotelarz, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik kelner, a także tegoroczni absolwenci tych kierunków. Uczestnicy otrzymają certyfikaty ukończenia praktyk w języku angielskim oraz dokument Europass Mobilność, co zwiększy ich szanse na rynku pracy.
W trakcie praktyk zawodowych odbywanych w różnego rodzaju restauracjach i hotelach, młodzież ma możliwość rozwijania swoich umiejętności językowych i zawodowych, a także zdobycia wiedzy na temat kultury Sycylii i jej mieszkańców.