Szczupak muśnięty sosem
dział: Turystyka i przyroda / dodano: 22 - 07 - 2022
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Olszewicach wzięły udział w konkursie wojewódzkim „Polska od kuchni”. Wysłały opis dania, zaznaczyły jego związek z regionalną kulturą i tradycją oraz obrzędem wesela. Zajęły trzecie miejsce!
- Udostępniłyśmy przepis wykonanego dania z uwzględnieniem zawartych w nim lokalnych produktów. Musiałyśmy przesłać też zdjęcia przedstawiające potrawę i uczestników przygotowujących tę potrawę. Cudne zdjęcia wykonała Paulina Kapella – wspomina Beata Szafrańska, przewodnicząca koła, która wzięła udział w konkursie wspólnie z Bogumiłą Pniewską i Anną Szafrańską-Woźniak.
Panie z Olszewic przebrnęły eliminacje i zostały zakwalifikowane do finału na szczeblu wojewódzkim, który odbył się w Chełmnie.
Potrawę konkursową oceniała komisja, której przewodniczył znany z telewizyjnych programów kulinarnych chef Jakub Steuermark.
- Przygotowałyśmy szczupaki faszerowane z dodatkiem drobiowej wątróbki i lubczyku, muśnięte sosem gruszkowo-agrestowym, zalane galaretą w towarzystwie wina z mirabelek. Otrzymałyśmy trzecie miejsce, z czego jesteśmy ogromnie dumne – cieszy się Beata Szafrańska.
Artykuł ukazał się w Przeglądzie Powiatu, Miast i Gmin 22 lipca 2022 r.