• News
  • Powiat
  • Położenie
  • Starosta i Zarząd Powiatu
  • Starosta Inowrocławski
  • Historia
  • Symbole
  • Zakres działalności
  • Drogi powiatowe
  • Projekty rządowe
  • Projekty europejskie
  • Dostępne konkursy/programy
  • Rada powiatu
  • Skład Rady Powiatu
  • Komisje
  • Sesje
  • Transmisje video z sesji
  • Młodzieżowa Rada Powiatu
  • Protokoły
  • Gminy
  • Gmina Janikowo
  • Gmina Dąbrowa Biskupia
  • Gmina Gniewkowo
  • Gmina Kruszwica
  • Gmina Inowrocław
  • Gmina Pakość
  • Gmina Rojewo
  • Gmina Miasto Inowrocław
  • Gmina Złotniki Kujawskie
  • Ciekawy Powiat
  • Dawny Powiat Inowrocławski
  • Piękny Powiat Inowrocławski
  • Turystyczny Powiat Inowrocławski
  • Powiatowe Muzeum
  • Oddział Powiatowego Muzeum – Dom Rodziny Jana Kasprowicza
  • Kontakt
  • Dane teleadresowe
  • Wydziały
  • Wydarzenia 2024
  • Styczeń
  • Luty
  • Marzec
  • Kwiecień
  • Maj
  • Czerwiec
  • Lipiec
  • Sierpień
  • Wrzesień
  • październik
  • listopad
  • ROK GENERAŁA SIKORSKIEGO
  • Aktualności
  • Z życia Generała
  • Galerie
  • Listy lotniczego korespondenta
  • Konkursy
  • Dokumenty
  • Dwór w Parchaniu
  • Filmy
  • Zdrowie
  • Senior
  • Zdrowie
  • Kultura i rozrywka
  • Edukacja i rozwój osobisty
  • Zainteresowania i pasje
  • Prawo i finanse
  • Aktywność fizyczna
  • Podróże
  • Technologia i nowe media
  • Relacje i społeczność
  • instrumenty wsparcia
  • Konkursy
  • Harmonogram Akademii Seniora
  • 

    Praktyki w gospodarstwie

    dział: Praca i Inwestycje / dodano: 21 - 09 - 2023

    Uczniowie klasy drugiej Technikum Rolniczego Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Kościelcu odbyli zajęcia terenowe w gospodarstwie Brzysko-Rol w Brzyskorzystewku. Posiada ono ponad 1000 ha, z tego na około 400 ha uprawiana jest kukurydza na kiszonkę.    

    Brzysko-Rol specjalizuje się w produkcji mleka, stado liczy ponad 800 sztuk krów mlecznych.    

    Uczniowie mieli możliwość uczestniczyć w zbiorach kukurydzy oraz przygotowaniu do zakiszania z wykorzystaniem inokulanta 11C33 marki Pioneer. Byli obecni przy formowaniu pryzmy, z której pobierali próbki zakiszanej masy i dokonywali oceny organoleptycznej. Po części polowej zajęć uczniowie odwiedzili fermę krów mlecznych. Mieli okazję zobaczyć karuzelową halę udojową oraz pozostałe budynki i zastosowane w nich rozwiązania technologiczne.   

    - Bardzo dziękujemy Bartłomiejowi Strzeleckiemu, głównemu agronomowi w firmie Brzysko-Rol, za podzielenie się z uczniami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dziękujemy Karolinie Kosickiej za zorganizowanie  zajęć  terenowych dla uczniów Technikum Rolniczego, pozdrawiamy i czekamy na spotkanie w kolejnym gospodarstwie – napisali uczniowie.