Kuchnia naszych babć
dział: Edukacja / dodano: 01 - 12 - 2022
W Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Kościelcu odbyły się po raz pierwszy zajęcia pozalekcyjne w zakresie kompetencji zawodowych „Slow food-kuchnia naszych babć” w ramach projektu „Twoja wiedza - Twoja przyszłość IV”.
Młodzież miała okazję zapoznać się z starymi przepisami i technikami wykonywania różnych ciast: biszkoptowego, pierogowego, chleb kruchego, parzonego, ziemniaczanego, pierogowego. Młodym przyszłym kucharzom wszystko bardzo smakowało, a szczególnie tort z kremem grzanym na parze oraz chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
Intencją zajęć było przypomnienie o często zapomnianych przepisach kulinarnych przechodzących z pokolenia na pokolenie w rodzinach oraz wykorzystanie naszych lokalnych produktów. Zajęcia z młodzieżą prowadziła Mariola Krawczak .
Beneficjentem projektu Twoja Wiedza – Twoja Przyszłość IV jest Powiat Inowrocławski.