Przejdź do treści

Wyszukiwarka

Szukaj

Koronawirus a żywność

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Wielu mieszkańców Powiatu Inowrocławskiego ma wątpliwości podczas zakupów w sklepach i na straganach. Wątpliwości te dotyczą bezpieczeństwa żywności w czasach epidemii.

Pamiętajmy zatem, że żywność nie przenosi koronawirusa, ale może zostać zanieczyszczona przez człowieka. Dlatego podczas zakupów i po nich należy pamiętać o względach bezpieczeństwa.

W czasie zakupów należy mieć rękawiczki ochronne i stosować się do ogłoszonego powszechnego obowiązku zakrywania nosa oraz ust. Warto też korzystać z własnych toreb, a nie używać sklepowych koszy lub wózków. Zalecane jest również korzystanie z miejsc do dezynfekcji rąk, które posiada już wiele sklepów.

Już w domu należy produkty myć w ciepłej wodzie, lub nawet parzyć wrzątkiem, zwłaszcza w przypadku warzyw i owoców z grubszą skórką. Jak zapewniają specjaliści,z wirusem poradzi sobie prawidłowa obróbka termiczna i wysoka temperatura - minimum 70 stopni Celsjusza.

Brak artykułów

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij